Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Subcommissie Fruit

 

De subcommissie Fruit bestaat uit volgende leden: Chris Hoogenboom (vz), Helen Land (vice-vz), Edwin Eveleens, Henriette Sierksma, Irma Paul, Mike Paul en Louise Nicolai.

Met team fruit zijn we, aanvankelijk onder leiding van Lian, hard we van start gegaan om te ontdekken hoe we onze fruitboomgaard zo snel mogelijk kunnen realiseren Er zijn bezoeken geweest aan diverse locaties waaronder de fruittuinen van West in Amsterdam, een aanrader om daar ook zelf eens te gaan kijken.

Al snel is er meer duidelijkheid gekomen vanuit het bestuur over de bestuursvormen met een subcommissie en een opdracht. Onze opdracht is om een biologische fruitboomgaard te realiseren, die ca € 40.000,- kost, met verschillende opbouwvormen (hoogstam, halfstam en laagstam) en daarbij onderhoudsarm is. Het fruit is afgestemd op onze behoeften en door ons veilig en eenvoudig te oogsten.

Een van de eerste vragen die voorbij kwam was, wat is er mogelijk op onze grond en hoe zit het met de waterpeilstand? De kwaliteit van de grond (vnl. zavel) blijkt zeer goed te zijn, voor zowel groente als fruit. Het waterpeil is stabiel in zowel zomer als winter. Dus de beste ingrediënten voor een goede fruitboomgaard zijn aanwezig!

Bijna alle fruitboomgaarden van de andere Herenboerderijen zijn in samenwerking met de firma Fruitzforlife o.l.v. Sjef van Dongen gemaakt. We zijn aan het onderzoeken of Sjef met zijn bedrijf ook voor het realiseren van het grootste gedeelte van onze boomgaard de beste optie is.

Jullie hebben inmiddels een fruit enquête van ons ontvangen. Daardoor hopen wij een beter inzicht te krijgen in hoe we de verschillende fruitsoorten het beste kunnen verdelen en vervolgens op kunnen laten nemen in het teeltplan. Wij streven ernaar om aan het einde van de zomer een concreet ontwerp te kunnen presenteren, zodat we in de winter de bomen kunnen gaan planten. Omdat we jonge bomen zullen aanschaffen (die hebben de beste kans om goed aan te slaan) zal het nog wel een paar jaar duren voordat we oogsten van grote omvang hebben. Als tussenoplossing zoeken we dan ook nog naar een alternatief om fruitbomen tijdelijk te ‘adopteren’, zodat we in de tussentijd toch fruit kunnen aanbieden.

Mochten jullie suggesties hebben dan horen wij dat graag. 

 
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl