De werkgroep groente start de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen in oktober/ november met de groente-enquête voor alle leden. De uitkomsten daarvan zijn heel belangrijk. Ze worden met de boeren besproken en door hen veel mogelijk verwerkt in het nieuwe teeltplan. De reguliere groenteteelt ligt bij de boer. Leden van de werkgroep zorgen voor het voorzaaien van diverse groenten. Er is inmiddels een draaiboek voorzaaien. Op deze manier is de kennis die is opgedaan ook voor anderen beschikbaar.
Ook worden de tomaten door leden van de werkgroep voorgezaaid en opgekweekt totdat ze uiteindelijk in de kas kunnen worden geplant. Er is een aparte groep die deze werkzaamheden aanstuurt. Uiteraard alles in nauw overleg met de boeren. Inmiddels zijn hier ook draaiboeken voor beschikbaar.
De werkgroep komt van maart tot en met oktober een paar keer bij elkaar, soms onder het genot van een leuk etentje. Ook proberen we af en toe een excursie te organiseren om zo onze kennis te vergroten. De werkgroep zelf heeft geen uitbreiding nodig, maar kan wel handjes gebruiken bij het voorzaaien en zeker bij het werken in de kas. Ben je geïnteresseerd in het kweken van groente, wil je leren hoe je paprika’s moet opbinden of hoe je moet "dieven"? Dan kun je je aanmelden bij Lieneke Koenes: etneorg @herenboerenleimuiden.nl
Biodiversiteit en een Herenboerderij gaan hand in hand. De manier van boeren draagt in de basis bij aan een gezonde bodem en leefomgeving voor veel soorten. Bovendien is biologische groente en fruitproductie ook grotendeels afhankelijk van een goede lokale biodiversiteit. Het draagt namelijk bij aan een gezonde bodem, sterke planten, bestuiving en plaagbestrijding. Onmisbaar voor een goede oogst!
Vanuit de subcommissie biodiversiteit werken we aan het versterken van de biodiversiteit op onze Herenboerderij. Hiervoor hebben we onszelf de volgende doelen gesteld:
Dit doen we onder andere door: het geven van gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur, onze boeren en werkgroepen, het opstellen van een biodiversiteit basisstructuur voor de boerderij, soorten te inventariseren en te monitoren en activiteiten te organiseren voor de leden.
Je kunt contact opnemen met de subcommissie biodiversiteitvia: tietisrevidoib @herenboerenleimuiden.nl.
Op de vrijdag en de zaterdag wordt er altijd geoogst, als er op de zaterdag uitgifte is.
Er is een grote vaste groep vrijwilligers voor zowel de vrijdag, als de zaterdag.
Weer of geen weer, er moet dan geoogst worden. En ook voor dag en dauw, zeker in de zomer, als het vroeg warm is. Naast warmte, kunnen we ook te maken hebben met koude en natte dagen. Soms ligt er nog wat vorst op de doeken, dan moeten we extra voorzichtig zijn. En als het regent, kunnen we niet zomaar stoppen. We gaan dan lekker hard zingen en meer grappen maken en dat helpt altijd.
Het gaat vaak om behoorlijke hoeveelheden. Bijvoorbeeld per mond 2 venkels, dat betekent rond de 950 venkels afsnijden, net boven de grond, een klein beetje loof er af. Dan netjes in kratten leggen. Dertig stuks per krat. Dat zijn ruim 30 kratten.
De bladgroenten, zoals sla, spinazie, postelein en snijbiet, worden altijd op zaterdag geoogst. Die zijn qua versheid het meest kwetsbaar. Op de vrijdag kunnen de wat steviger groentes geoogst worden, zoals courgettes, spruitjes en bieten.
Tomaten worden in het hoogseizoen vaker tussendoor geoogst, het kan te hard gaan in de kas. De tomaten kunnen dan in de stal rustig wachten op de zaterdaguitgifte.
Bij grote klussen, zoals aardappelen rooien, doet de boer ook een oproep aan alle werkers op het land en dat kan ook op andere dagen zijn.
Door de jaren heen, worden we steeds handiger en praktischer en krijgen we tips van de boer.
Op zaterdag moeten we soms ook tegen de klok werken, want vanaf 11 uur, moet alles klaar staan voor de uitgifte. Als we vroeg klaar zijn, kunnen we als oogstgroep ook andere klussen oppakken die voorhanden zijn. Bijvoorbeeld de doeken van het veld oprollen, gereedschap schoonmaken, en ook wieden. Dat laatste is vooral in het voorjaar en de zomer hard nodig.
Na het hele groeiproces van de groente en al het harde werk op het land worden de groenten geoogst. Een enthousiaste groep leden zorgt dan op zaterdag voor de uitgifte van de oogst, zodat we allemaal kunnen genieten van al het lekkere en goede voedsel dat ons land biedt. Als de laatste oogst op zaterdagochtend binnengebracht is, start de uitgiftecoördinator samen met een teamlid met het opbouwen van de uitgifte. De groenten moeten worden gewogen en/of geteld (soms doet het oogstteam dit deels al met de boer), en verdeeld over het totaal aantal monden. Alle groenten worden in kratjes of kisten klaargezet, er worden bordjes met aanwijzingen bij geplaatst, en als er per lid iets gewogen moet worden staat de weegschaal klaar. Alles om de uitgifte zo soepel mogelijk te laten verlopen! Om 11.00 uur is de uitgifteploeg compleet en staat klaar om tot 13.15 uur de leden van hun groenten te voorzien. Na afloop ruimt het uitgifteteam alles weer op en worden eventuele overgebleven groenten in de koeling gezet.
Hoe wordt de oogst verdeeld?
Onze boer geeft op woensdag welke groenten van het land te verwachten zijn. De verwachte inhoud van het pakket wordt dan ook in onze app en op de website geplaatst. Na het oogsten op vrijdag (zie boven) worden de eerste aantallen doorgegeven en na het oogsten op zaterdag de rest. Aan de hand van deze aantallen wordt een eerlijke verdeling gemaakt.
Op sommige zaterdagen is er ook fruit. Dan kunnen de leden zelf de boomgaard of het fruitvak in om bramen en bessen te plukken.
We rekenen er op dat ieder lid de groente komt halen/laat halen op zaterdag. Kun je een keer niet, dan zijn er een aantal opties voor het niet of later uitgeven van het pakket.
Hoe herken ik het uitgifteteam?
Het uitgifteteam is herkenbaar door de groene schorten die worden gedragen tijdens de uitgifte.
Hoe kan ik meehelpen bij de uitgifte?
Wil jij ook helpen? Je bent van harte welkom. Meld je aan via etfigtiu @herenboerenleimuiden.nl of bij de uitgifte op zaterdag.
Wat zijn de uitgifte tijden?
Uitgifte vindt op zaterdag plaats, van 11.00 tot 13.15 uur. Als actief lid van het uitgifteteam begin je al eerder, zo rond 10.45 uur en ben je rond 13.30 uur klaar. Help je met de opbouw, dan begint je zaterdag om 9.00u.
Contactpersoon: Louise van Zandvoort