Omdat we op de boerderij ook diverse groenten uitgeven die niet standaard in de supermarkt liggen, moet je soms leren hoe je die groenten kunt bereiden. Naast de diverse manieren om deze klaar te maken, is er ook de kunst van het langer houdbaar maken (zoals inmaken en drogen). Hiervoor is de drechtkeuken opgericht.
Er worden recepten gedeeld en regelmatig is er tijdens de uitgifte of speciale events iets te proeven waarvan ook het recept gedeeld wordt. Bij speciaal georganiseerde workshops kun je bijvoorbeeld leren hoe je worst kunt maken of om groenten in te maken in potten.
Inmiddels een traditie te noemen, is de kerstspecial. Waarbij we verwend worden met een heus kerstpakket met lekkere kruiden, speciale smeersels en andere heerlijke verrassingen. Natuurlijk van eigen bodem met een echt "drecht(keuken)sausje" erover.
Momenteel zijn we bezig om in de stal een keuken te maken, zodat er nóg meer kan worden bereid. Een super leuk en lekker initiatief op onze boerderij.
Toen wij de boerderij begonnen was de stal in gebruik geweest voor koeien. Er waren nog gierputten, een melkput en het was bepaald geen handige ruimte voor de activiteiten van een Herenboer.
De stal heeft in de loop van de jaren een transformatie ondergaan naar de geweldige ruimte die het nu is. De gierputten zijn gedempt. Er is een kantoor voor de boeren. Er zijn wc’s met een douche gerealiseerd. Ruimte voor de uitgifte en om gezellig bij elkaar te zitten.
Ook liggen er gereedschappen en machines om het land te bewerken. Er staan koelcellen en vriezers. En in de winter worden we gezelschap gehouden door de koeien (en een verdwaalde kip) die in de stal zijn – die dan ook het gras van onze weide eten.
Het is inmiddels een veelzijdige ruimte, die door vele handen mogelijk zijn gemaakt. Wat een werk, maar wat een prestatie!
Bij een duurzaam initiatief hoort natuurlijk ook een duurzaam energiegebruik. Op onze stal hebben we een groot dak tot onze beschikking waar zonnepanelen op gerealiseerd konden worden. Inmiddels ligt het hele dak vol en levert deze installatie ons groene stroom op. Natuurlijk was dat niet goedkoop, dus hier was een oplossing voor nodig. Wij hebben 2e hands zonnepanelen kunnen krijgen, met de afspraak dat we ze wel zelf moesten loskoppelen en meenemen.
Om deze panelen te betalen, was er een apart besluit in de ALV nodig en hebben diverse leden als lening bijgedragen voor het mogelijk maken van de zonnepanelen. Zij krijgen hun investering terug zodra de opbrengst dat toelaat. Het project zonnepanelen is een knap staaltje samenwerking, waarbij een groep hard heeft gewerkt om alles te plannen, ophalen, installeren en werkzaam te krijgen.
Ook van het leveren van energie, krijg je energie!