Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Drecht Magazine Week 16

Geplaatst op 25-04-2022  -  Categorie: Drecht Magazine  -  Auteur: Lian Tan

2022-04-20-22-58-44-terugblik-op-week-15-10815-alleen-lezen-compatibiliteitsmodus-word

Drecht Magazine.

Het online weekend blad van Herenboeren Aan den Drecht Coöperatie UA.

Jaargang 1 week 16

 

Inhoud

Terugblik op week 16

Vooruitblik week 17

Vrijwilliger van de week

Van de boer

Vragen van Leden

Terugblik op week 16, 18 april  - 24 april 2022

 

Tomaten

i i1

De tomatenplanten krijgen de liefde in hun jonge jaren bij enkele leden van onze boerderij. Ze liggen, nou ja staan, in het zonnetje uit de wind, worden zacht toegesproken, krijgen eten en drinken en worden uitgelaten.

 

Pootgoed

i2Aardappels zijn gepoot. Lees meer hierover  bij “Stuk van de boer”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erwten, peulen, kapucijners

i3Eén van de drie is het, deze plantjes die zelf zijn voor gezaaid.

 

 

 

 

 

 

Werken op het Herenland

Schoffelen

i4

De bedden van de kleine plantjes moeten in het begin goed bijgehouden worden zodat het plantje beter kan groeien.

Schoffelen zorgt er voor dat het water in de grond beschikbaar blijft voor onze planten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kippen

Ze zijn ondernemend, onze kippen en zien graag wat meer van de wereld.

 i5 i6

 

Wild Herenboeren Aan den Drecht - Kerkuilen

i7Foto van Wikipedia

Zitten ze wel of zitten ze er niet, de kerkuilen. De camera biedt uitkomst.

 

Twee weken geleden is een wildcamera, door mij, opgehangen  in de stal. Na de eerste week stond er nog niet veel op. De sensoren van de camera zijn daarop gevoeliger ingesteld en ja hoor, een week later hebben we prachtige beelden van de kerkuilen!

 

i8Foto van de wildcamera in de stal

Het gaat om een koppeltje. Ze vermaken zich goed in de stal. Ook gebruiken ze de ladder die wij ergens tegen de muur zetten en kabels die wij ophangen om even op uit te rusten. Geregeld komen ze met een muis binnen.  Zo helpen ze ons vraat te verminderen.

Nu maar hopen dat ze dit jaar weer een mooi nest met jongen grootbrengen. Pauline Wolswijk, subcommissie Biodiversiteit.

 

 

Zie voor meer foto’s en video’s onder Leden -> foto’s en video’s: Foto's en Video's

Varkens(weide)

Er is hard gewerkt aan de huisvesting voor de varkens.

i10

De silo werd eerst waterpas gepositioneerd om vervolgens doormidden geslepen te worden. Een houtenrand zorgt voor een beetje extra hoogte en beter glijvermogen.

Zie ook de video’s over het neerhalen van de voedersilo op de website:  Leden -> foto’s en video’s. Foto's en Video's

De stal – melkstal

Het ijzerwerk in de put is verwijderd en de tegels zijn met spierkracht en plamuurmes schoongemaakt.  Hoe zeggen ze dat ook: “Wat gedaan moet worden, moet gedaan worden”.

i11 i12

Tunnelkas

De goten voor de verankering van het folie is klaar.

 i13 i14

 

Kruidentuin en belevingstuin

Beide tuinen in wording  zijn nu verbonden door een loopplank.

i15 i16

Opendag

Ondanks de sterke en frisse wind was het een gezellige en goed bezochte opendag. Voor velen was het een eerste kennismaking met de verschillende groepen die hard werken aan de realisatie van jouw/onze mooie boerderij.

i17

De stalletjes zagen er allemaal heel mooi en uitnodigend uit. Chapeau voor alle vrijwilligers.

Een foto impressie over de opendag is te zien op de website bij Leden, foto’s en video’s: Foto's en Video's

 

 

 

 

 

 

 

Vooruitblik op week 17, 25 april – 30 april 2022

Werken op het Herenland

Komende week wordt een hele drukke week waar veel gedaan gaat worden.

Al  de geleverde planten van vorige week MOETEN geplant worden en komende dinsdag wordt er weer plantgoed geleverd. We lopen 1,5 week achter op de plantplanning door o.a. het weer . Het goede nieuws is dat de achterstand ingelopen kan worden wanneer we komende  week en mogelijk volgende week, met elkaar de schouders er onder zetten.

Varkens

Ook zal de varkensweide geschikt gemaakt dienen te worden zodat de varkens kunnen komen.

Tunnelkas

Het noodzakelijke folie van de tunnelkas zo snel als mogelijk over het frame.

Stal - gierputten

De stal opruimen zodat de gierput roosters volgende week vervangen kunnen worden voor betonplaten. Wil iedereen die nog spulletjes heeft liggen dezekomende week opruimen.

 

 

 

Vrijwilliger van de week Esmeralde Masset

 

Ooit was mijn plan een vriendin die op haar volkstuin groenten kweekte te gaan helpen. Helaas werd zij ziek en moest ze de tuin opgeven. Nu naderde de leeftijd dat ik minder wilde gaan werken. Ik had met mezelf afgesproken dat ik pas zou afbouwen als ik iets anders had om me aan te verbinden. Ik wist nog niet wat dat zou worden. Zou er  iets op mijn pad komen…? Toen zag ik een artikeltje over Herenboeren in het wijkkrantje. Dit was mijn kans! Ik was nog net op tijd om lid te kunnen worden van de coöp.

Een dagdeel per week werk ik nu op het land. Ik hoop over niet al te lange tijd vaker naar de boerderij te kunnen gaan. Het is een goede afwisseling van mijn zittende werk waarbij mijn hoofd op volle toeren moet draaien. Al horen mijn medelandwerkers me wel eens mopperen over kniestukken die niet blijven zitten, wind die het werk moeilijker maakt of grond die te hard en te klonterig is, ik heb er reuze lol in.  Het is steeds weer fijn om te zien hoe we samen iets aan het opbouwen zijn: een alternatief voor onze voedselvoorziening tot nu toe en tegengif voor de sombere bui die ik kan krijgen als ik zie hoe slordig we met de wereld omgaan. Wat een verrassing wat er allemaal in korte tijd uit de grond tevoorschijn komt. Daar komt dan nog de gezelligheid van het kletsen en grappen maken onder het werk of bij de koffie bij.

Ik ben heel benieuwd hoe de bessenstruiken, de bomen en de windhagen het gaan doen. Gaat alles aanslaan, bloeien, misschien al een vruchtje geven? Komt dat zien!

Een mooie zomer,

Esmeralde

 

Ken je een lid die je in het zonnetje wilt zetten, geef zijn of haar naam door aan ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl.

 

Van de boer

Aardappelen poten op de Herenboerderij Aan Den Drecht in Leimuiden

Vrijdag 22 april was het zover, de aardappelen zouden die middag de grond in gaan. Het was nog spannend in het begin, het loonbedrijf wat veel grootschalig werk voor ons had gedaan gaf aan de aardappelen niet te kunnen poten. Immers, ze gaan in de landbouw juist met grotere machines werken. Ons stuk van 3000 m2 was te klein. We zijn in contact gekomen met het landbouwmuseum in Heemstede. Daar hadden ze nog een oude 2-rijige pootmachine, maar die was al 40 jaar niet gebruikt. Ik ben gaan kijken en vond het wel wat. Oude akkerbouwers met pensioen sleutelen daar 1 x in de week aan oude tractoren en machines. De pootmachine zag er nog goed uit en er werd besloten op woensdag eerst in Heemstede te oefenen op de Herenboerderij. Zo gezegd zo gedaan. We hebben de machine mooi af kunnen stellen en ik kwam er achter dat Maurits, ex- aardappelteler, prima recht kon rijden zonder GPS, want dat was er vroeger ook niet.

We hebben vrijdag 3 rassen gepoot, achter de tocht, het achterste veld. Twister, een vroege en al eind juli/ augustus te eten. Dan nog de bewaaraardappelen Aloutte ( rode schil en mooi stevig na het koken) en Carolus ( gele schil met een rood wangetje die lekker smaakt en kruimig is voor de stamppot). Van alle rassen 6 rijen en naar verwachting genoeg voor komend jaar. Leuk hoor met een clubje oude vaklui dit werk te doen. Van mij mogen ze terug komen. Isabel

Zie ook de video’s op de website bij Leden, foto’s en video’s: Foto's en Video's

Vragen van Leden

Binnen gekomen vragen

Vraag: Hoe kan ik me aanmelden als vrijlliger wanneer ik nog niet precies weet wat ik leuk vind?

Antwoord: Stuur een mail naar ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl met als onderwerp “Vrijwilliger worden”. Zij sturen het door en er wordt door de vrijwilligerscoördinator contact met jou opgenomen.

 

Heb je vragen of wil je meer weten over een bepaald onderwerp stel ze aan ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl.

 

Vraag van de week

i19Antwoord op de vraag van de vorige week.

Dit is mosterdblad dat in het 2e jaar is. 

 

 

 

 

 

 

Tot snel op jouw en onze boerderij,

Lian,Vrijwilligerscoördinator a.i

 


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl