Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Een kijkje in de keuken van werkgroep Vee

Geplaatst op 18-02-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Linda van Pelt

Een kijkje in de keuken van werkgroep Vee 

Afgelopen zaterdag 10 februari hadden we in de stal weer ons 3-maandelijks overleg van werkgroep Vee. Standaard staat de dagelijkse verzorging van onze dieren bovenaan op de agenda: Hoe gaat het met de dagelijkse verzorging van ons vee? Zijn er vragen of dingen die je liever anders zou doen of mogelijk verbeterd kunnen worden? Hoe gaat het met de onderlinge samenwerking en communicatie? Het is altijd fijn om met elkaar uit te wisselen, te horen hoe de anderen de verzorging aanpakken en ervaren, en gezamenlijk op ideeën te komen om, indien gewenst,  een en ander handiger aan te pakken.  

Na deze terugblik op de afgelopen periode, kijken we op ons overleg natuurlijk ook altijd vooruit: Wat staat er de komende periode allemaal op stapel voor onze varkens, koeien en kippen? Welke extra (project-) werkzaamheden komen daaruit voort en wie wil daaraan meewerken?  

Varkens 

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om het varkensperceel zowel varkens- als verzorgers “vriendelijker” te maken. Er is in het midden van het perceel met stelconplaten een verhard stuk aangebracht, waar de prachtige nieuwe voerbakken op vastgeschroefd zijn (in elkaar getimmerd door één van de leden van de werkgroep 👍🏽).  

temp-Image-I1-Xa9-S

De verharding zorgt er niet alleen voor dat de varkens in de natte maanden een plek hebben om droog te staan en te eten, maar ook dat de verzorgers gemakkelijker kunnen voeren. Er zijn dicht bij de verharding hogere terpen gemaakt waar de slaaphokken op geplaatst zijn, zodat we de slaaphokken makkelijker kunnen bereiken om er stro voor de bodembedekking in te leggen (zonder je kaplaarzen onderweg kwijt te zijn geraakt in de blubber 😊). 

temp-Image-Vf-HI4h

We kijken er naar uit om onze nieuwe varkens, hoogstwaarschijnlijk in maart, te kunnen verwelkomen in het nieuwe “gepimpte” varkensperceel!  

Het plan is om onze nieuwe toom varkens echt “aan het werk” te gaan zetten op de tuin-/akkerbouw, door ze te verweiden op percelen waar de resten van de vorige oogst opgeruimd  kunnen worden. De varkens maken de grond daar los, bemesten de tuin- en akkerbouw en eten onkruid en oogstresten op. Ledjaar en Marrije zullen hier tijdens hun uitleg over het teeltplan van komend seizoen (op 23 en 24 februari aanstaande) meer over vertellen. 

Koeien 

Onze nieuwe dekstier “Kareltje” is inmiddels al aardig ingeburgerd in de stal en heeft duidelijk de puberteit bereikt. Op 23 januari heeft hij ons behoorlijk de schrik op het lijf gejaagd, toen hij – in reactie op de tochtigheid van één van onze pinken – een poging deed om over het hek te springen. Gelukkig bleef hij op zijn middel hangen, waren er op dat moment mensen in de stal die hem eraf konden helpen, en was hij verder ongedeerd! Maar toch maar even een extra stroomdraadje om zijn verblijf getrokken om herhaling te voorkomen!  

IMG-2365

De afgelopen weken merken we dat de onrust toeneemt in de kudde, net als wij verlangen ze naar de lente, zodat ze weer naar buiten kunnen! We hopen dat ze in maart/april weer de wei in kunnen, maar alles hangt af van het weer. De grond moet droog genoeg zijn zodat de koeien met hun gewicht het gras niet kapot trappen. Net als vorig jaar, worden de pinken weer op een aparte weide gezet van de moederkoeien en de stier, om te voorkomen dat ze gedekt worden.   

In mei verwachten we dat de kalfjes geboren zullen worden, dit zal dus buiten plaats vinden. We hebben ervaren moederkoeien, waardoor Ledjaar en Marrije er alle vertrouwen in hebben dat het afkalven in de wei goed zal verlopen. Zij hebben beiden ook veel ervaring met het afkalven van (melk-) koeien.  

Nog een nieuwtje dat de leden wellicht aan zal spreken: de komende periode zal een deel van de tuinbouw op het voorland omgewisseld worden met een stuk weide op het achterland. Dat betekent dat er op het perceel tegenover de varkens (dus rechts van het verharde pad als je van de stal komt) voortaan ook (een deel van onze) koeien zal staan. We merken dat veel leden het leuk vinden om (met de kinderen) o.a. tijdens de uitgifte een rondje langs de varkens en de kippen te doen, ook de koeien kunnen binnen afzienbare tijd dus dichtbij de stal bezocht worden.  

Kippen 

De afgelopen periode is het ook enkele leden tijdens de uitgifte opgevallen, dat sommige van onze kippen zich ontpopt hebben tot ware Houdini’s! Menigmaal hebben we de ontsnappingsroutes kunnen vinden en weer dicht gemaakt, om de volgende dag toch weer een paar dames buiten rond te zien scharrelen, klaar om -  zodra de staldeur open gaat - naar binnen te rennen voor beschutting. 😊 

Vanwege de start van het nieuwe zaaiseizoen, moesten de kippen helaas afscheid nemen van hun luxe winterverblijf in de tunnelkas en verhuizen naar de buitenren. Het is duidelijk dat ze de warmte en de luwte van de tunnelkas missen, en er minder mogelijkheid is om stofbaden te nemen in de buitenren. Kippen hebben een hekel aan wind, waardoor ze nu het grootste deel van de dag met elkaar op een kluitje zitten in de kippenkar of de toegangstunnel naar de kippenkar. Ook een verhuizing zelf is voor kippen altijd een bron van stress, waardoor ze onrustig worden en elkaar helaas weer meer gaan pikken. De komende periode gaan we een deel van de zijwanden van de buitenren bekleden met winddoek en een hoek maken waar het niet in kan regenen, zodat ze misschien weer wat vaker/langer in de buitenren rond zullen scharrelen en meer ruimte krijgen om een stofbad nemen.  

Ook voor de kippen zou de komst van droger weer en vooral minder wind natuurlijk het beste zijn. En we hopen natuurlijk dat de afschermplicht zo spoedig mogelijk opgeheven wordt, zodat onze kippen in het voorjaar weer lekker met hun bolletje in het zonnetje kunnen genieten van het rondstruinen in de boomgaard! 

 temp-Image1os-JXJ temp-Image-T4-UR7v


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl