Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Fruit update

Geplaatst op 08-02-2022  -  Categorie: Boerennieuws  -  Auteur: Helen Land

Tekstvak: Subcommissie FRUIT

 

 

Zoals jullie al in de vorige nieuwsbrief hebben kunnen lezen (je moest nog wel even doorklikken) zijn alle bessen op het bessenveld nog voor de kerst geplant. In  januari hebben we de blauwe bessen erin gezet. Inmiddels zijn er ook genoeg knotwilgtakken verzameld om tussen de blauwe bessenstruiken te zetten, zodat er een fraai beplante strook kan gaan ontstaan. Januari heeft de fruitcie verder besteed aan het verzamelen van  biodivers en/of snelgroeiende struiken voor in de windhagen en aan het uitmeten en markeren van waar de rijen bomen moeten komen in de boomgaard (Edwin cs).

En dan… eindelijk op 1 februari was het zover: het moment waar we al sinds de zomer naar toe hebben gewerkt.  Sjef van Dongen met zijn 2 collega’s van Fruitzforlife arriveren met een karrevracht vol fruitbomen en struiken.  En…. met de ingenieuze boomplantmachine die het mogelijk maakt om direct na het graven van de geulen de planten en het bewateringssysteem voor de boomgaard aan te kunnen leggen.

De bomen en struiken worden na aankomst op de verzamelplaats eerst per soort ingekuild.


ingekuild1ingekuild-2

 

Met de plantmachine wordt een gleuf gefreesd, daar wordt meteen een bewateringsslang ingelegd. Daarna wordt het boompje of de struik geplant en wordt de grond weer aangeduwd. Isabel heeft de eerste boom geplant.

Het is wonderbaarlijk om te zien wat een prachtig geolied proces dit is. Het beplantingsplan van Sjef was per rij specifiek; afwisselend een laagstam appel ras, een paar bessenstruiken of stikstofbinder, een peer en dan herhaling met een ander ras.

Het is overigens wel cruciaal in het proces dat de juiste bomen en struiken -cf beplantingsschema van Sjef - bij het begin van een nieuwe rij klaarliggen. Dat was voor het achterste deel best hard doorwerken om dat voor elkaar te krijgen.

plantmachine

  kruiwagens

 

 

 

 

 

 

Voor de liefhebber: als appelrassen hebben we in de laagstamboomgaard Rubinstar, Champion, Florina, EarLy Geneva, Gloster, Oogstappel, Gala, Rode van Boskoop, Braeburn,Topaz en Rubinola staan. Van de peren hebben we Conference, Rode Claps, Alexander Lucas, Xenia en General Leclerc geplant. Daartussen staan weer diverse soorten frambozen, aalbessen, kruisbessen omdat die goed onder de bomen kunnen groeien en ze elkaar gunstig in groei en bloei beïnvloeden.  Die bessenstruiken zijn soms afgewisseld met duindoorn of olijfwilg omdat goede stikstofbinders zijn en daarmee ook voeding aan de andere planten leveren.  

Over het hoogstam deel en de windhagen met oa hazelnoten hopen we jullie in de volgende nieuwsbrief meer te kunnen vertellen. 

Als de boom eenmaal geplant is moet er bij elk boompje nog een bamboestok gestoken worden. De onderste takjes worden gesnoeid, er wordt een gaasbeschermer om de stam geniet en de boom wordt met elastiekjes aan de bamboestok vastgemaakt. Het hele terrein van de boomgaard is vervolgens ook nog met een gaashekwerk afgezet, zodat de hazen onze verse aanplant (mn de bessenstruiken die er tussen staan) niet kunnen aanvreten.

boombeschermer

bruggetjebewatering

 

 

 

 

 

 

 

Op de laatste dag is de hoofdleiding voor ons bewateringssysteem aangelegd. Nu kunnen we met slootwater onze bomen watergeven.

boomgaard2boomgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 3 dagen hard werken staan alle boompjes erin. Maar er is nog veel werk te verrichten voordat  het echt helemaal klaar is; daarvoor kunnen we ook weer veel hulp gebruiken. Laat de boompjes nu maar groeien; op naar onze eerste oogst….. Sommigen kunnen niet wachten………. 

boomgaard-appel


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Hans van IJzendoorn
11 feb 2022 10:27

Geweldig dat jullie dit doen,zoveel kennis en kunde.Joke en Hans van IJzendoorn.

 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl