Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Kerkuilen en torenvalken update

Geplaatst op 16-01-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter Dullemeijer

De torenvalk

 

Tvalk

Vrijwel dagelijks kun je op onze boerderij torenvalken bewonderen: op de foto een mannetje op een paal van het bessenveld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torenvalken zijn niet alleen prachtige vogels om te zien, ze verorberen ook flinke aantallen veldmuizen, dus goed voor onze tuin- en akkerbouw!

Tvalk2Omdat we ze graag in de buurt willen houden, hebben we onlangs achter in de boomgaard een torenvalken-nestkast geplaatst (deels bekostigd met de opbrengst van het vogeljaarboekje).

De kast hangt op bijna 5 meter hoogte.

Torenvalken brengen jaarlijks 1 of 2 legsels van 4-6 jongen groot;
tenminste als nijlganzen de kast niet kraken….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws: helaas vonden we 10 januari een dode torenvalken-vrouw naast de stal. Laten we hopen dat een andere dame haar plek snel gaat innemen.

 

De kerkuilen

In een vorig bericht kon je lezen dat de kerkuilenkast weer bewoond wordt, nadat hij tijdelijk door kauwen gekraakt was.

Sinds kort hangt er een camera in de kast, zodat we de bewoner(s) kunnen volgen.

Tvalk3

Uit de eerste beelden blijkt dat er overdag één kerkuil in zit te “roesten”. Laten we hopen dat hij/zij snel een partner vindt, zodat we getuige kunnen zijn van de nestvorming en alles wat daarna volgt.

Op de foto zie  je de kerkuil (rechts onder in de hoek op z’n kop gefotografeerd) temidden van wat braakballen en een dode spreeuw.

Op de boerderij wordt door Clemens nog aan werkend internet gewerkt. Tot die tijd kunnen de beelden dus nog niet gestreamd worden om thuis te bekijken. Dat willen we natuurlijk allemaal wel heel graag, zodat we hopelijk snel "live" kunnen meegenieten van het wel en wee van onze kerkuilen. Iedereen die op de boerderij is, kan al wel inloggen op het AP-punt van de camera, zodat je de beelden ter plekke en live kunt zien. Peter D. of Martijn kunnen je hierover informeren.


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Ilse Verspui
21 jan 2024 15:39

Leuk zeg!

 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl