Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Kipcaravan

Geplaatst op 07-02-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Suzan van Tuinen

Na veel onderzoek: vergaderen, e-mails, telefoontjes en “werkbezoeken” vonden Jacqueline en ik de ideale kippenkar bij Wijkamp Farming Solutions in Nistelrode.

Wij hebben tijdens een bezoek met rondleiding veel informatie gekregen. Toen was het aan het bestuur om de plannen rond te krijgen. We mogen als Herenboeren coöperatie max. 249 kippen houden. Daarmee val je onder de hobbyboeren.

De gekozen kar is bestemd voor 100 bio leghennen of 150 vrije uitloophennen. Het onderscheid tussen biologische en vrije uitloop eieren is voor ons niet van belang, omdat we voor eigen gebruik produceren (nou ja wij, de hennen) en dus geen stempel nodig hebben.

De kar is van kunststof en goed geisoleerd, waardoor het in de winter aangenaam blijft. Eens per week moeten de voertonnen en het water bijgevuld worden. En eens per maand vegen we vloer schoon. Door de energie vanuit de zonnepanelen kunnen we diverse functies automatisch aansturen, zoals bijvoorbeeld het deurtje waardoor de hennen naar binnen en buiten kunnen. Als ze gewend zijn zullen deze op vaste tijden open en dicht gaan. Evenzo met de leghokken. De eieren worden aan de buitenkant uit de kar gehaald.

w

Deze worden later op de dag gesloten zodat de kippen niet gezellig bij de eieren kunnen blijven. Een ventilator zorgt voor luchtverversing en zal aanslaan bij hogere temperaturen in de zomer.

w1      w2

Vrijdagmiddag, 28 januari j.l. was het zover. De kar!! We hebben uitleg gekregen van Stijn, één van de oprichters van Wijkamp Farming Solutions.

w3

Daarna werd de kar goed schoongemaakt, want we zitten wel met de vogelgriep, dus alles goed schoon en ontsmetten.

En woensdag, 2 februari j.l. kwamen de kippen. 150 stuks Lohman Brown leghennen. Donderdag mocht ik de kippen verzorgen, nou veel viel er niet te doen, want ze zaten er net. Dus ik heb lekker tegen ze aan zitten praten. Want als er iemand binnen komt in de kar is dat toch wel beetje eng, vinden de dames. (Al begrijp ik, dat ze al bijna bij uit Isabel haar hand eten.) Donderdag is de kar met kippen naar hun eerste standplaats getrokken. Er komt nog een overkapping en als de dames iets meer gewend zijn, mogen ze (onder de overkapping) naar buiten. Wanneer ze buiten zijn kan iedereen de kippen zien. Nu moeten jullie het nog even met de foto’s doen, want we houden de vogelgriep graag buiten de deur/kar.

[Door Nicole van Schooten/Suzan van Tuinen, namens subcie Vee]

Wie, o wie vindt het eerste eitje??

w4 w5


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl