Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Kleipijpen

Geplaatst op 29-02-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter Dullemeijer  -  Bron:

Regelmatig worden er pijpenkoppen gevonden op ons land.

ru1

Het zijn overblijfselen van kleipijpen: lange dunne (rook)pijpen gemaakt van klei.

De koppen tonen kenmerken van de maker, daardoor zijn ze te herleiden naar de plaats en de tijd waarin ze gemaakt zijn.

Mijn opa had in Boskoop een rookwarenwinkel. In die winkel stond een lange houten bank met daarboven een rek met kleipijpen. Deze pijpen stonden op naam en de eigenaren kwamen in het weekend een beetje tabak kopen, stopten daarmee hun pijp, rookten hem op (meestal binnen op de houten bank), zetten de pijp weer terug in het rek en zeiden gedag tot het volgend weekend. Dit was in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

In vroeger tijden moeten kleipijpen ook vaak tijdens het werk gerookt zijn; immers vrijwel overal in Nederland zijn in de grond pijpenkoppen te vinden.

Gouda is, behalve de stad van kaas en kaarsen, ook bekend van de kleipijpen. Hier vond je tot voor kort het pijpenmuseum “De Moriaan” (de collectie is nu ondergebracht in “Museum Gouda”)

De Herenboeren van onze boerderij hebben ook al tientallen pijpenkoppen gevonden, waarvan sommigen zijn bewaard (in de dressoir-kast).

Afgelopen dinsdag vond ik bijv. tussen de boerenkool een pijpenkop met de kenmerken van een maker uit Gorinchem (Lobbenpijpen met WGB, gekroond naar de roker toe) uit de periode 1756-1784

(website www.kleipijpen.nl).

Ik weet van kleipijpen, behalve die vage herinnering aan mijn opa, niet veel. Toch zou ik het leuk vinden om de vondsten op ons land te verzamelen en te labelen. Een nieuwe hobby?

Dus: oprapen en meenemen die pijpenkoppen!

Groet,

Peter D.

ru2

 

 

 


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl