Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Proefveldjes

Geplaatst op 09-12-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jan Dick Slop

Oude rassen, (soms) nieuwe smaken.

Het afgelopen jaar hebben we als groentecommissie proefveldjes in gebruik genomen. Op deze veldjes hebben we geëxperimenteerd met bijzondere groentes, om precies te zijn de rode savooie kool ( 'Verza di Verona' / 'San Michele' / 'Violaceo di Verona' ) en de paarse bloemkool ('Violetto di Sicilia'), beiden oude Italiaanse rassen. De oogst kon niet onder iedereen verdeeld worden omdat de opbrengst te klein was. Een aantal mensen heeft daarom een van beiden mee naar huis gekregen met het verzoek een paar vragen over het bereiden en eten te beantwoorden.

De savooiekool was het meest in trek: “prachtige kool, knapperig blad, zacht van smaak, voor herhaling vatbaar”. Over de bloemkool was men minder te spreken. Grootste bezwaar was dat er geen verschil was met gewone bloemkool qua smaak. We gaan dus proberen of we de savooiekool opnieuw kunnen verbouwen. Ik voeg hier alvast een heerlijk recept van Marja van Leeuwen toe. Ook lekker voor een “gewone” savooiekool.

Siciliaanse savooiekool-salade met paddenstoelenpasta: 4 personen

Nodig voor de salade:

  • 1 Siciliaanse (rode) savooiekool
  • 1 sinaasappel
  • 8 eetlepels walnoten

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels yoghurt
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 sinaasappel
  • 1 dessertlepel Italiaanse kruiden
  • 1 dessertlepel knoflookpeper

Voor de paddenstoelenpasta:

  • scheutje olie of klontje boter
  • 1 ui fijngesneden
  • 250 gram paddenstoelen naar keuze, in plakjes
  • 2 eetlepels bloem of zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml room, melk of bouillon bouillonblokje (naar keuze groenten, rund of kip)
  • peper,
  • zout

Eventueel: bieslook, spinazie of andere restjes groenten die er bij smaken, fijngesneden tagliatelle of ravioli met paddenstoelen voor 4 personen

Optioneel: Parmezaansse kaas

Hoe maak je het:

Salade:

● Snijd de kool in heel kleine reepjes en blancheer of stoom ze 2 á 3 minuten. Afgieten en laten afkoelen.

● Maak de sinaasappel schoon en snijd in mooi kleine stukjes

● Kneus de walnoten grof

● Doe alle ingrediënten voor de dressing in een potje met deksel en schud goed door elkaar.

● Doe de koude kool met de sinaasappel en walnoten in een kom en sprenkel er de dressing over.

Pasta en saus:

● Zet het water voor de pasta op in een grote pan.

● Bak in een koekenpan de ui in de olie / boter tot ze glazig is. Voeg de paddenstoelen en bouillonblokje toe en bak deze op middelhoog vuur tot er vocht uit komt.

● Doe de pasta in de pan.

● Maak het midden van de koekenpan vrij en strooi hier de bloem, meng deze met het paddenstoelenvocht. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.Voeg room of bouillon beetje bij beetje toe aan het paddenstoelenmengsel. Blijven roeren tot je een dikke saus hebt.

● Maak op smaak met peper en zout.

● Voeg overige groenten toe en laat paar minuten mee garen.

● Giet de pasta af.

Serveer alles tegelijkertijd. Eventueel garneren met Parmezaanse kaas. EET SMAKELIJK!!

 


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl