Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Samen Duurzaam Voedsel produceren

Geplaatst op 09-12-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bestuur HBaD

Samen Duurzaam Voedsel produceren; zegt het voort!

"Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en – voor wie wil – (h)eerlijk vlees. En dat ‘gewoon’ van je éigen boerderij, verzorgd door je éigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt. Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Want van iets meer kennis van je dagelijkse eten, word je niet slechter toch? Herenboeren zijn ondernemend, want gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag."

Dit staat op de site van Herenboeren Nederland en is natuurlijk allemaal waar. Maar hoe zit dat nou met dat tientje per week, wat een aardig richtbedrag zou zijn. Bij Herenboeren Aan den Drecht kom je met een huidig contributiebedrag van 46,40 euro (inclusief BTW) per maand voor een vegetarisch pakket inderdaad “aardig in de richting”. Voor een vleespakket betaal je momenteel 62,40 euro inclusief BTW.

Inmiddels is gebleken dat de prijzen in de supermarkt met tientallen procenten zijn gestegen, waardoor de prijzen voor ons zelf geproduceerd voedsel nog steeds concurrerend zijn met de prijzen voor biologische producten in de supermarkt. Daarnaast heb je als lid van de coöperatie een stem in en zelfs invloed op de hoogte van het contributiebedrag, terwijl je in de supermarkt bent je overgeleverd aan de prijzen van de grootgrutters. Zoals verteld in het verhaal van Herenboeren Nederland krijg je daarvoor (voor zover beschikbaar) wekelijks groente, fruit, eieren en voor wie wil vlees. Wat daarbij niet zo vanzelfsprekend is, is het gegeven dat onze groente lokaal en op biologisch dynamische grondslag wordt geproduceerd. Formeel mogen wij onze groente en vlees niet biologisch noemen omdat onze groente en vlees niet gecertificeerd zijn, maar wij hanteren zuivere landbouwmethoden: geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen en een zorgvuldige wisselteelt om de grond niet uit te putten maar in optimale staat te houden. Natuurlijk kun je in de (biologische) supermarkt ook biologische producten kopen voor naar verhouding vergelijkbare prijzen maar die zijn in veelal niet lokaal, zelfs niet regionaal en soms zelfs niet nationaal geproduceerd.

Bij Herenboeren is dus, voor wie dat belangrijk vindt, ook onze milieu footprint minimaal. Daarnaast is het maar de vraag of de biologisch producten uit de (biologische) supermarkt in de praktijk ook daadwerkelijk voldoen aan onze hoogwaardige standaarden. Het lijkt erop dat we onrustige en onzekere tijden tegemoet gaan. Recente ontwikkelingen hebben laten zien dat producten zoals zonnebloemolie en meel zomaar ineens schaars kunnen worden. Daarnaast lijkt de overheid bezig het produceren van voedsel door boeren met allerlei regels en maatregelen steeds moeilijker en misschien zelfs wel onmogelijk te maken. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat de beschikbaarheid van producten in de (biologische) supermarkt niet meer zo vanzelfsprekend is. Hoe goed is het dan om te weten dat we bij onze boerderij (tot op zeker hoogte) in staat zijn zelfstandig en onafhankelijk voedsel te produceren waardoor voedselzekerheid in bepaalde mate gegarandeerd is.

Omdat we nog steeds een boerderij in oprichting zijn, hebben we nog niet het volle rendement van onze investeringen. Zo is de boomgaard pas het afgelopen jaar neergezet en heeft daardoor het afgelopen jaar nog niet of nauwelijks productie geleverd. Ook is pas één van de twee voorziene kassen opgeleverd. Dit gebeurde redelijk laat in het seizoen, waardoor we ook hier nog niet het volle rendement van onze investeringen zien. Verder zitten we ook nog niet op het berekende aantal van maximaal 249 kippen en zijn we ook pas net begonnen met onze eigen koeien. Wat dat betreft zal de opbrengst de komende seizoenen onder gelijkblijvende omstandigheden alleen maar groter worden. Daardoor zullen we meer eieren, fruit, vlees (voor wie dat wil) en kasgroente krijgen, zonder dat dat daarvoor een significant hogere contributie hoeft te worden betaald.

In de maand december mag het aantal monden gewijzigd worden. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de teeltplannen die zijn opgesteld aan de hand van de wensen van alle leden en wordt nagedacht over de investeringen voor het aankomend jaar. De kosten hiervoor zullen worden doorberekend aan de hand van het aantal monden dat we het aankomend jaar willen voeden en hiervoor zullen we aan het eind van deze maand de balans opmaken. Op dit moment is er geen wachtlijst meer en we zouden op onze boerderij nog ruimte hebben voor een aantal nieuwe leden en/of een aantal extra monden. Zoals vaker het geval is; de beste reclame is mond op mond reclame. Dus zegt het voort en indien dit nog niet gebeurd is; breng vrienden, familieleden en kennissen op de hoogte van dit mooie initiatief en onze steeds mooier (en productiever) wordende boerderij!

We wensen iedereen alvast fijne feestdagen en bovenal een gelukkig en gezond nieuw jaar en we kijken ernaar uit om samen verder te bouwen aan onze boerderij.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Herenboeren aan den Drecht

Ton, Paul, Hans, Lian en Clemens


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl