Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Weidegang

Geplaatst op 16-04-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter Dullemeijer

Weidegang!

Het begint nu echt voorjaar te worden; de grond van het weiland is stevig en het gras staat hoog, dus afgelopen zaterdag was het zover:  de kalveren mochten de wei in!

Binnenkort moeten de koeien gedekt worden door onze nieuwe stier, dus ook daarom is het goed dat de kalveren (tijdelijk) ergens anders zijn.

Onze koeien hebben een nogal avontuurlijk karakter, het was dus zaak om goed na te denken over de manier waarop we de kalveren van de stal naar het weiland moesten begeleiden.

Ledjaar had gekozen voor een route achterlangs de composthoop, vervolgens langs de rand van de boomgaard, over het bruggetje en tot slot het weiland in.

De gehele route moest afgezet worden met draad (zonder spanning erop, maar dat wisten de kalveren niet…) en met mensen op kritieke plaatsen. Ledjaar wees er in de voorbespreking op, dat de kalveren vooral hun eigen tempo moesten kunnen bepalen; vooral niet opjagen dus.

Alles liep volgens plan! De eerste twee kalveren renden eerst nog een paar keer terug en eentje ontsnapte zelfs even in het oude eendenhok, maar toen de andere drie er eenmaal bij waren, dartelden ze in een keer naar het weiland.

t11

t12

Het weiland is ongeveer 8 hectare groot, maar voor de kalveren is nu een stukje van ongeveer 400 m2 afgezet met schrikdraad. Dit stuk omvat ook een deel van een sloot, waaruit gedronken kan worden.

t13

t14 Er waren 16 cowboys en cowgirls om het hele proces te begeleiden en ook vast te leggen!

t15

t16

De accu van de schrikdraadautomaat wordt op spanning gehouden met een zonnepaneel.

 

 


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl