Nieuw account?    Vergeten?   
 
 
 
 
 
 

Een nieuwe lente

Geplaatst op 17-02-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Lieneke Koenes

Een nieuwe lente….

planten

Door het warme weer is de lente bijna een maand vroeger dan anders, maar ook bij ons op de boerderij zijn we er vroeg bij: vorige week gingen in de kas de eerste sla en spinazie de grond in! Door gebruik te maken van onze kas vervroegen we ons teeltseizoen een aantal weken. Met een beetje geluk komt over vijf weken de eerste oogst.

Hiermee is het nieuwe zaai- en plantseizoen van start gegaan. Dat krijgt deze week een vervolg met het voorzaaien van de tomaten. De bakken met zaadjes gaan daarna met een aantal leden mee naar huis, want ze hebben veel warmte en aandacht nodig. Als ze groot genoeg zijn, worden ze verpot en dan kunnen ze in de kas staan. Eind april, begin mei gaan ze dan in de kas in de grond. De kippen hebben erg hun best gedaan in de kas. De grond ziet er goed uit, er is veel minder gras dan vorig jaar.

Eind februari, begin maart gaat het los: de tuinbonen kunnen in de koude grond gepoot, er wordt nog veel meer voorgezaaid en dat moet daarna gepoot worden. Al die werkzaamheden vragen natuurlijk de nodige handarbeid. Dus schrijf je in: niets is leuker dan het hele proces van zaaien/ planten tot oogsten mee te maken.

Nieuwe rassen in de fruitboomgaard

En ook onze laagstamboomgaard heeft nieuwe aanwinsten. De eerste is een Appelpeer ook wel Japanse peer of Nashi-peer genoemd. De vruchten hiervan zijn groot rond, zonder kelk, met een harde, gladde, bronskleurige schil. Van de appelpeer zijn drie soorten bomen geplant: de Early Shu, Kosui en Cjojuro, tussen de bestaande bomen. Onze Conference peer is hiervoor een goede bestuiver.En we kregen een nieuw appelras: de Red Love, een appel met rode schil en rood vruchtvlees.

De bomen zijn gesponsord door Joost Lalau (a.o. Stichting Voedzaam Land). Hij is zelf  bezig met het aanplanten van een boomgaard van ongeveer 1000 stuks Nishi-peren in Oud-Ade. Eerder was hij ook mede-leverancier van onze bessenstruiken die geplant zijn op de dijk. De in totaal 10 nieuwe jonge bomen zijn een mooie aanvulling op onze boomgaard.

Nieuws over ons vee

Ook voor werkgroep Vee breekt er een nieuw “seizoen” aan, waarin veel nieuwe ontwikkelingen op stapel staan. Zo hopen  we in maart een nieuwe toom varkens te kunnen verwelkomen in ons vernieuwde, “gepimpte” varkensperceel en kijken we uit naar de geboorte van onze eerste kalfjes op de boerderij, die we in mei verwachten. Komend seizoen gaan we voor het eerst onze varkens aan het werk zetten op de tuin-/akkerbouw en zullen de koeien een stuk weiland krijgen dichter bij de stal (tegenover het varkensperceel). 

Zie voor meer informatie over alle ontwikkelingen het artikel “Een kijkje in de keuken van werkgroep Vee”. 


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl